Párterápia, párkapcsolati tanácsadás

A párterápia célja nemcsak az egyén konfliktusainak és tüneteinek megszüntetése, hanem azt létrehozó és működésben tartó kapcsolatrendszernek a megváltoztatása. Párkapcsolati problémánál a cél elérésének érdekében a terapeuta a pár mindkét tagját bevonja a terápiás kapcsolatba. Párkapcsolati krízisben a probléma általában több rendszer együttes hatásának az eredménye, ezért a rendszer egészében kell változást létrehozni, hogy a kívánt egyensúly kialakulhasson.

A párkapcsolati diszharmóniával küzdő tagok gyakran nem ismerik fel konfliktusaik eredetét és azok hatékony változtatásának lehetőségét. Elsődleges terápiás célok között gyakran szerepel az elakadások egyéni és párkapcsolati okainak a feltárása, a hozott kötődési mintázatok megismerése, a destruktív viselkedések felszámolása, a negatív viselkedési körök megbontása, a kommunikáció javítása és egy új, egészséges kapcsolódási rendszer kiépítése.

A párterápiák hatékonyságát számtalan kutatási eredmény igazolja, az időben kezelt kapcsolatok nagy része menthető. Amennyiben mégis válásra kerülne sor, a terapeuta segít a döntési folyamatok meghozatalában és az érzelmek hatékony feldolgozásában.

A párterápia üléshossza 90 perc. A párterápiát vagy párkapcsolati tanácsadást egy vagy két terapeuta vezeti, az ülések kéthetente követik egymást.