Szingliség

A mai nők egyre nagyobb százaléka választja a tartós párkapcsolat helyett a magányos életformát. Az önmegvalósítás, a karrierista életvitel, a nemi szerepek egybemosódása nagymértékben hozzájárul a társnélküliség elszaporodásához. A felgyorsult munkatempó, az egyéni érdekek előtérbe helyezése kedvező táptalaj az elmagányosodásnak. A továbbtanulás, a bizonytalan egzisztenciális helyzet, a szülőktől való késői elszakadás évekkel kitolja a párválasztás idejét.

Fontos tudni, hogy a családról le nem vált felnőttet az otthoni környezet elkényelmesíti, majd gyermekszerepbe konzerválja.

A szingliség pszichés hátterében gyakran kötődésképtelenség, érzelmi bizonytalanság áll. A szingli alapvetően fél kapcsolatot kialakítani, fél tartósan elköteleződni, felelősséget vállalni. Az egyéni célok

fontosabbak számára. Nehezen köt kompromisszumot, fél a valódi intim helyzetektől. Párválasztásában fokozottabb elvárásai vannak a partnerrel szemben. Ha sikerül párt találnia, a kapcsolatban természetesen megjelenő problémáit nem megoldja, hanem inkább felszámolja az egész párkapcsolatot. Idővel egyre bizonytalanabbá, tanácstalanabbá, majd sérültebbé válik. Környezetét és önmagát egyaránt hibáztatja. Hasznos lenne időben tudatosítani a sokszor tudattalanul működtetett automatizmusokat, önsorsrontó mechanizmusokat, melyek hozzájárulnak ennek az életforma kialakulásához. Tartósan a szingli állapot sem pszichésen, sem fizikailag nem egészséges.

A női nemi szerep megélésének hiánya. Hogyan küzdjünk ellene, mit tehetünk, mi az oka leggyakrabban?

A nőiességnek, női szerepnek a megélése alapvetően férfi környezetben történik. A nő a másik nemre fókuszál, a férfi mellett tud teljessebben működni. Ha ösztönös és aktív, könnyen felkeltheti a férfi érdeklődését. Ellenkező esetben gyakran elmarad a várt figyelem, mert valami hiányzik, és ezt többnyire megérzi a másik. A női nemi szerep erőltetése nem kívánt hatást eredményez.

A nőiesség kialakulásához és megéléséhez elsősorban önmagunk felé irányuló elfogadás és szeretet szükséges. Ha hiszek önmagamban, akkor a környezetem felé is ezt kommunikálom. Ha elfogadom magam olyannak amilyen vagyok -hibáimmal együtt is- másoknak sem lesznek kétségei felőlem. Annyira fognak mások szeretni, mint amennyire magam szeretem. Miért tennének másképp?

Női szerepem több síkon tudom működtetni. Lehetek vonzó nő, jó anya, gondoskodó feleség, izgalmas személyiség, vagy mindezek egyszerre. Élethelyzetenként dominálhat egyik vagy másik. A lényeg, hogy érezzem magam jól bennük. Higgyem el, hogy képes vagyok működtetni és, hogy van rájuk kereslet.