Munkahelyi zaklatás

Hazai felmérések szerint a nők 30%-át, a férfiak 10%-át érinti a zaklatás valamilyen formája munkahelyén. Látens jelenségről van szó, csak az esetek töredéke derül ki, vagy oldódik meg. Szexuális zaklatás esetén a zaklató sokszor nem szexuálisan kiéhezett személy, vagy magányos férfi. Legtöbbször házasságban vagy stabil kapcsolatban élő személyek. További jellegzetesség, hogy a zaklató viselkedésével nem szexuális kielégítetlenséget igyekszik pótolni.

Az egyenlőtlen viszonyrendszert kiaknázó magatartás pszichológiai célja a másik felett megszerzett dominancia bizonyítása. A zaklatás nem feltétlen erőszakos megjelenésű. A munkavállaló kiszolgáltatott helyzetben van, érzékeny az elvárt igényekre. Különösen igaz ez a nőkre akik eleve megértőbb, másoknak való megfelelési igénnyel szocializálódnak. Munkahelyen felettes-beosztott viszonyban a leggyakoribb, de azonos rangban dolgozók közt is megjelenik ez a viselkedésforma.

Az áldozat gyakran önmagát hibáztatva öngyűlöletet, szorongást, dühöt, elbizonytalanodást él át, mely élmény a későbbiekben étkezési zavarban, függőségekben vagy más pszichológiai problémákban állandósulhat. A zaklatás megszüntetése nem egyszerű feladat, hiszen titokban zajlik. Tipikus, hogy a zaklató nem egy embert, hanem másokat is zaklat, ezért érdemes a sorstársakat megkeresni, és együttesen szembesíteni a zaklatót viselkedésével, majd határozott kérés vagy követelés formájában felszólítani viselkedésének felfüggesztésére.