Mi a megoldás szorongás ellen?

A szorongásos zavarok nyomában – hogyan legyünk túl rajta, milyen terápiás formák a leghatékonyabbak?

A szorongásos zavarokban szenvedők száma 12-17% között valószínűsíthető a hazai felnőtt lakosságban. A nem kezelt szorongás gyakori rizikófaktora egy később kialakuló depressziónak, munkaképesség csökkenésnek, továbbá másodlagos alkohol vagy drog függőségnek, vagy kardiovaszkuláris megbetegedésnek. Szorongásnál a stressz tengely fokozott működése miatt emelkedik a vérnyomás és a pulzus, gyakran ritmuszavar alakul ki.

A szorongásos panaszok sokszor már a korai életszakaszban megjelenhetnek. Legkorábban a fóbiákkal, a pánikzavarral, majd a generalizált szorongással találkozhatunk. Nemi eltérést is megmutatkozik, a nőket 2-3-szor gyakrabban érinti a szorongás, mint a férfiakat. A szorongással küzdők fele nem kér segítséget, gyakran szégyellik problémájukat vagy nem ismerik a lehetőségeket. Pedig a kezeletlen szorongásnak rosszabb a kimenete, későbbiekben a tünetek súlyosbodásával, ismétlődésével, az életvezetés romlásával, vagy más kísérőbetegségek kialakulásával járhat.

Szorongásos zavarok

A megfelelően kezelt szorongásos zavarok az esetek 80%-ban a panaszok csökkenésével és gyógyulással járnak. Pszichoterápiával az enyhe és a középsúlyos szorongásos képek gyógyíthatók. Súlyosabb esetben a kombinált farmakoterápiás kezelés is indokolttá válik. Első lépés a szorongás felismerése, a tünetek azonosítása, és a szorongás mértékének a megállapítása.

A szorongásos kórképekbe tartozik a pánikzavar, a generalizált szorongás, a fóbiás zavar, a poszttraumás stressz betegség, az akut stressz zavar és a kényszeres zavar.

A szorongás egyfajta feszült érzelmi állapot, gyakran irracionális félelemmel, melyet a külvilág számára lényegtelen inger vált ki. A szorongást a nyugtalanító érzelmi tünetek mellett gyakran kísérik fizikai tünetek: magas pulzus, szapora légzés. A mély sóhajtások is árulkodóak lehetnek, gyakran szorongáscsökkentő hatásuk van.

Jellemző a remegés, verejtékezés, és a bőrpír. Szorongás hatására csökken a nyáltermelés, a száj szárazzá válik, ami színtelenebbé, zörejesebbé teszi a beszédet. A szorongással küzdők tekintetét megfigyelve észrevehető a tágabb pupilla, gyakori pislogás, könnyes szem és a szemkontaktus csökkenése. A szorongó mozdulata gátolttá, vagy éppen túlmozgásossá válik. Az érzelmek is szélsőségesek lehetnek, gyakran elhalványodnak, míg más esetekben intenzív formában törnek felszínre.

Megváltozik a gondolkodás, számos ingert veszélyesnek, katasztrofális kimenetűnek minősít, ami nyugtalanságot, bizonytalanságot vált ki belőle. Úgy érzi, bármi megtörténhet. Emiatt nem érzi magát biztonságban, veszélyérzete fokozódik.

Hatékony és szakszerű megoldások

A szorongás szempontjából leghatékonyabb pszichoterápiák:

  • Szorongáskezelő tréning
  • Pszichológiai tanácsadás
  • Kognitív-viselkedésterápia (CBT)
  • Relaxációs terápiák
  • Magatartásterápiák
  • Hipnózis
  • Interperszonális terápiák, családterápiák
  • Pszichodinamikus terápiák

Házi praktikák a szorongás ellen

Egyszerű módszerek a szorongás csökkentésére:

  • Testmozgás, örömszerző szabadidős tevékenységek,
  • Rendszeres életmód,
  • Konfliktuskezelés javítása,
  • Kommunikációs készségek fejlesztése,
  • Problémakezelés, meditáció, segítségkérés,
  • A családi és a szociális kapcsolatok fenntartása, tartalmas megélése.

Pszichológiai tanácsadás Budapest 12. kerületében, kellemes budai környezetben.

Amennyiben szakszerű megoldást keres a problémáira, úgy budai pszichológiai magánrendelésünk ajtaja Ön előtt is nyitva áll. Jelentkezzen be telefonon akár most a +36 (30) 474-6901-es telefonszámon!