Megszakadt a szíve

A szívet már az ókori görögök is az érzelmek, szenvedélyek központjának tartották. Sok nyelvi fordulat utal a szív és az érzelmek kapcsolatára, így pl. összeszorult a szíve rémületében, vagy bánatában megszakadt a szíve.

Összetört szív szindrómaként vagy stressz cardiomiopathiaként, először japán kutatók azonosították ezt a ritka betegséget 1990-ben. A betegség az akut coronaria-szindróma klinikai képét utánozza, de valódi coronaria betegség nem mutatható ki. Vagyis rendkívüli, intenzív érzelmi stressz hatására a szív úgy kezd viselkedni, mintha infarktusa lenne az illetőnek, de rendszerint semmilyen tartós károsodás nem lép fel, és a koszorúserek elváltozása nem igazolódik. Az EKG-n mérsékelt eltérés mutatható ki, a szívizomzat él, de átmenetileg olyan, mintha megdermedt volna. Az első tünetek néhány órával azután jelentkeznek, hogy a beteg rendkívüli érzelmi megterhelést jelentő eseményt él át, mint pl. közeli hozzátartozó elvesztése, életveszély, baleset, súlyos betegség diagnózisa, vagy esetleg öttalálatos a lottón.

Életük 5.6. évtizedében lévő nők körében gyakoribb ez az állapot, mint férfiak között. A tünetegyüttes kóroktana még nem tisztázott, de fontos szerepet játszik benne a stresszhormonok magas szintje és a posztmenopauzális állapot.

Balogh Gabriella Kamilla