Kóros elhízás

A kóros elhízást genetikai tényezők, anyagcsere lelassulás, hormonális változások és egyéb belgyógyászati betegségek egyaránt befolyásolhatják. A biológiai tényezőkön túl, csökkentebb fizikai aktivitás, rossz étkezési szokás súlyosbíthatja az állapotot. Vannak-e pszichés tényezők a kövérség, vagy a kóros falánkság mögött?

Az evési rohamokat gyakran stressz, feszültség előzi meg. A felgyülemlett konfliktust néha falással csökkenti az illető, míg máskor a fokozott kalóriabevitellel kompenzál valamit. Túlsúlyos embereknél gyakrabban találhatunk személyiségváltozást, hangulati zavart, vagy neurotikus vonást. A falás olykor menekülési útvonal a fel nem dolgozott lelki problémák ellen. Előfordul, hogy rosszul beidegződött korai tanulási folyamat eredményeképp az étkezés és a megnyugvás érzete tévesen összekapcsolódik és az éhség belső jelzőingere a hibás kapcsolás eredményeképp nem pontosan funkcionál. Ennek következtében az étkezési viselkedést külső inger, mint például az étel látványa, íze, illata kezdi el dominálni.Az elhízott emberekről gyakran negatívan vélekedik a társadalom, és a testalkattal nem összefüggő tulajdonságokat társít hozzájuk. Társaikhoz képest kevésbé tartják őket szimpatikusnak; sőt lustának, butának ítélik meg őket, vonzerejüket leértékelik.

Az elhízás nem csak a test, hanem a lélek problémája is lehet, hatékonyabb változás a kettő közötti kapcsolat megértésével és kezelésével várható.