Hétköznapi pszichopaták

A hétköznapi pszichopaták nem sértenek törvényt, mégis bűnözők. Morális és erkölcsi bűnözök. Sokszor nem látjuk vagy nem vesszük észre őket, de köztünk vannak, belesimulnak környezetünkbe, bárhol megtalálhatóak. Kárt okoznak, lelki fájdalmat. Érzelmi sérülést élünk át a velük való kapcsolatunkban.

Jellemzően saját zavarukat nem érzékelik, vagy nem is foglalkoztatja őket, de környezetükön kímélet nélkül átgázolnak. Nincs bűntudatuk, felelősségérzetük. Becsapnak, hazudnak, kihasználnak, dominálnak másokat. Nincs lelkiismereti fékjük, pszichológiai értelemben károkozók. Jól tudnak manipulálni, megfigyelik, mit szeretne a másik, és annak igényének látszólagosan eleget téve, később megvezetik áldozatukat. Első látásra, vonzóak, kedvesek, intelligensek, jó benyomást keltenek. Hosszabb távon ugyanakkor nem képesek normális emberi kapcsolatokra, hiszen az alapvető morál hiányzik belőlük. A másik ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és a bűntudat teljes hiánya jellemezheti őket. Nem ritkán normatartó keretek közt élnek, olykor megbecsült tagjai is lehetnek a társadalomnak.

Gyógyításuk szinte esélytelen, a legtöbb amit tehetünk ha időben felismerjük az ebben a zavarban szenvedő személyt, majd elkerüljük őket amennyiben erre van lehetőség. A pszichológust legtöbbször nem a karakterzavarban szenvedő személy keresi fel, hanem a környezete. Számos fájdalmas élmény feldolgozásában, és a kialakult alacsonyabb önbizalom visszaállításában kérnek a kliensek ez esetben támogatást.