Drogok

A mesterséges, kémiai megerősítők a természetes megerősítőkhöz hasonlóan kellemes hatást idéznek elő vagy kellemetlen állapotokat szüntetnek meg. Ugyanakkor az idő előrehaladtával kiszorítják a szert használó életéből a természetes megerősítőket. A rendszeres fogyasztás következtében az élettevékenység beszűkül a drog beszerzésére, fogyasztására, csökken az igény az addig megszokott kellemes tevékenységektől, sporttól, szexuális aktivitástól…

A hozzászokás és a szokás közötti határ nem különül el élesen egymástól. A hozzászokás esetén kimutatható a fogyasztó és személyes környezete kárai, mely biológiai, pszichológiai és szociális jellegűek. Ezek visszafordíthatóságán múlik a függőség prognózisa. A szerhasználat nem független a család egészének működésétől, ezért fontos szerepe van a családnak a gyógyulásban is.

A droghasználatnak legtöbbször valamilyen pszichológiai oka is van, a fogyasztó valamilyen pszichés problémájára hívja fel a figyelmet.

A szenvedélybetegségek csak akaraterővel ritkán küzdhetők le, fontos, hogy a család, környezet az első tünetek észlelését követően azonnal szakember segítségét keresse fel és ne késlekedjenek. A tünetek okainak feltárásával, a megfelelő farmakoterápiás és pszichológiai módszerek segítségével lehetővé válik a betegség felszámolása.