Borderline-személyiségzavar

Az egyik leggyakrabban előforduló személyiségzavar. Ebben a zavarban szenvedő emberre jellemző a szélsőséges hangulati hullámzás, impulzív, bejósolhatatlan és érthetetlen magatartás. A személy végletesen tud szeretni vagy gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert felváltva. A „se veled – se nélküled” minta gyakran megjelenik kapcsolataiban. Nagy igénye van a törődésre, ugyanakkor családját, környezetét túlontúl igénybe veszi, követelőző. Gyakran alkohol vagy drogproblémával küzd, de szélsőségeket mutathat az étkezés vagy a szexualitás területén is. Előfordul, hogy ürességérzetről, szorongásról panaszkodik, míg máskor agresszív, paranoid. Érzelmileg labilis, önsértés, öngyilkossági kísérlet is megjelenhet. Fél a kudarctól a kirekesztettségtől, mégsem tud stabil kapcsolatokat kialakítani.

A borderline-zavar kialakulásában korai anya-gyerek kapcsolati zavar, vagy gyermekkori traumatikus élmények húzódhatnak meg. A páciens képtelen kifejleszteni a biztonság érzését, mert érzelmileg alultáplált.

Kezelésük nehézkes, de a hosszú távú pszichoterápia hatékony, ahol a személyiség újraépítése és a biztonság kialakítása a cél. Sylvia Plath naplójáan részletesen olvasható az írónő tünettana, borderline- zavara.