Anya és apakomplexus

2018. május 11.

Az anya és az apa az egyik legmeghatározóbb kép a fejlődő gyermek életében. A velük való kapcsolat, vagy minta befolyásolja az egyén viszonyulását a későbbi párkapcsolatokban, érzésekben. Az anya a kislány számára azonosulási folyamatot, a kisfiúnak az első nő képét jelenti. Mindez nem tudatos, és jellemzően árnyalatokban mutatkozik meg.

Túlzó mértékű függés vagy kapaszkodás jelzője lehet egy elakadásnak, beteges kötődésnek anya és gyermeke között, mely a későbbiekben fejti ki romboló hatását. A tudattalanul zajló apakomplexus hajlamos tekintélyszemélyekre, hatalmi pozícióval kapcsolatos emberekre kivetülni. Megjelenése folyamatos apakeresésben, vagy fiúknál feminin tulajdonságokkal rendelkező férfi személyiségében tükröződik. Feldolgozatlanságra utal, ha az egyénnek problémája adódik tekintélyszemélyekkel vagy az agresszióval.

A szülőkkel való és egészséges kapcsolat biztonságérzetet ad a felnövő gyermeknek. Bizalmat fog érezni a másik iránt, jól működő párkapcsolatokat fog kiépíteni a későbbiekben. Ha serdülőkorban megtörténik a szülőkről való érzelmi leválás és idealizálás megszűntetése is, képes lesz a személy harmonikus kapcsolatok kialakítására. Problémás helyzetben az önismeret fejlesztése segítséget jelenthet.