Alvászavarok

Az alvászavarok a felnőtt lakosság egyharmadát érintik, a női nem és az idősebb kor egyaránt rizikótényező közé tartozik, ugyanakkor a páciensek csak 5%-a fordul szakemberhez. Sajnálatos módon sokan öngyógyító módszerekkel próbálják csökkenteni a kialakult zavart. Az alvászavarok hátterében sokszor valamilyen pszichés vagy szomatikus megbetegedés húzódhat meg. Legáltalánosabb gátló tényező a szorongás. Az alvászavar mögött kialakult krónikus szorongás átélése gyakran nem történik meg, csak elalvási vagy átalvási problémákat tapasztal az illető. Máskor a betegek évek múlva tudják csak azonosítani azokat a stresszhelyzeteket, melyekhez kapcsolható az alvászavar kialakulása. A kialvatlan beteg frusztrációval, haraggal reagálhat, életminősége jelentősen romolhat. Gyakrabban megfigyelhető párkapcsolati zavar, szociális elszigetelődés, szexuális elégtelenség.

Speciális esetet képeznek a lidérces álmok, melyek jellemzője a visszatérő, fenyegető tartalmú álmokból történő felébredés. A személy minden ijesztő részletre visszaemlékezik, és nehezen tud visszaaludni. Hátterében tudattalan konfliktusok, vagy negatív események tárhatók fel.

Az alváselégtelenség a szorongás, depresszió, alkoholizmus, vagy valamilyen betegség előrejelző tényezője, ezért fontos az időben felismert megelőzés és a megfelelő kezelés