Alkoholizmus

Az alkoholizmus népbetegségnek számít, hazánkban kb. egymillióra tehető az alkoholproblémával küzdők száma. Nőknél az alkoholfogyasztással járó károsodások hamarabb megmutatkoznak, mely a koraibb kezelést teszi lehetővé számukra.

Alkoholistának tekinthető az a személy, akinek szeszfogyasztása olyan mértéket ér el, hogy az már észlelhető testi és szellemi egészségromlással jár. Kapcsolati zavarok, károsodott társadalmi és anyagi helyzetromlás is megfigyelhető az alkoholtól függő kóros ivóknál. Gyógykezelésre mindazok szorulnak, akinek a jelenségek kezdeti tünetei már megmutatkoznak.

A krónikus alkoholizmus pszichés tünetei: szorongás, érzelmi eltompulás, akarati gyengeség, személyiségváltozás, agresszivitás, hangulati hullámzás, intellektuális hanyatlás, etikai érzelmek csökkenése. Áttételesen az öngyilkosság is kapcsolatba hozható, mely az alkoholfüggő betegeknél gyakran előfordul. A családi és baráti kapcsolatok sokszor felbomlanak, így az elmagányosodás miatt további ivásba menekül az alkoholbeteg. Terápiánál fontos a korai komplex orvosi és pszichés kezelésbevétel, továbbá a szociális készségek javítása. Későbbi szakaszban már a demencia lassítása is megoldandó feladattá válik. Hatékony segítséget nyújt az Anonim Alkoholisták csoportja is, ahol a felépülési programon belül a résztvevők egymást segítik közös céljuk elérésében.

Az alkoholizmus krónikus, élethosszig tartó betegség. Fontos ennek tudatosítása a sikeres terápiát illetően.